Referat fra medlemsmøte Onsdag 30. mai 2012 – Flyradio i historisk sammenheng v/ LA9LE Tommy

Denne onsdagen fortalte LA9LE Tommy om flyradio i historisk sammenheng, dette i anledning av at luftfarten i Norge fyller 100 år i 2012

LA4GF Frode ønsket velkommen og påpekte at dette var sesongens siste temamøte. Han informerte også om at det har vært avholdt dugnad for å reparere masten; det viste seg at en seksjon var montert gale veien. Remote mottakeren er for tiden ute av drift etter eksperimentering med mobilt bredbånd.

30052012 la9leHan ga deretter ordet til kveldens foredragsholder LA9LE.

Flygningene i Norge begynte i 1912, da et fly av typen Rumpler Taube ble kjøpt inn. Opplæring skjedde i Tyskland, men flyveren rakk ikke å ta eksamen så hjemflygningen skjedde uten sertifikat. Ansatte fra hæren syklet rundt for å finne en passende landingsplass, og de valgte et område tilhørende Kjeller Gård, i dag kjent som Kjeller Flyplass.

Til å begynne med kommuniserte man ved å kaste ned små poser med meldinger. Med tårnet kommuniserte man ofte med lys. Det var nærliggende å se etter mer effektive løsninger. Anton Klaveness ble kontaktet av fly pioneren og idrettsmannen Ole Reistad. Klavenes var utdannet polyteknikker i radio og startet senere Klaveness radiofabrikk. Dette var starten på radiomontasje i fly.

Installasjonene bestod av tunge sendere og mottakere og sammen med operatøren medførte radioløsningen redusert «pay load». Dacotaen måtte i tillegg ha sandsekker akter for ikke å bli forover tung.

30052012 flyradio bc348Kommunikasjonen gikk både på CW og AM, gjerne med en LW antenne strukket ut til sideroret.
I pionertiden var mye tillatt, herunder loops and rolls, så lenge tårnet ikke så det. Men det var ikke så enkelt å fly den gangen. LA9LE hadde selv enkelte nødlandinger. En gang på Fornebu da motoren stoppet etter take-off og et SAS fly måtte vike for å unngå kollisjon. En annen gang ble været så dårlig at han måtte lande på Kjeller som den gang var militærflyplass og stengt for sivil trafikk.

Tommy hadde selv mange år en SAAB Safir, et fly som også ble brukt av Forsvaret i treningsøyemed. Han brukte mye tid på farkosten for å få den i perfekt stand. Ved 50 års jubileet til SAAB fikk han førstepremie for beste vedlikeholdte Safir.

Ikke overaskende for vi som gjennom mange år har lært å kjenne ham som CW perfeksjonist og «gentleman» operatør.

Dette var en minnerik aften, takk Tommy!

LA3PK