Referat fra medlemsmøte Onsdag 05. mars 2014 – 3 års jordomseiling med “Serenade” v/LA3ST Stein

LA3ST 05032015 smlOslogruppe-medlem LA3ST Stein fortalte om sine opplevelser på jordomseiling for endel år tilbake, og han tok også for seg sine erfaringer med å kjøre HF fra verdens hav !

Møtet ble åpnet av viseformannen LA1KP Øivind, ettersom LA4GF er på ferie i Spania.
Øivind viste til NRRL’s vinter test kommende helg, der Oslo-gruppen planlegger å delta med et team ledet av LA8OKA Martin. Testgjengen er spesielt på jakt etter flere CW operatører. Har du anledning, så ta kontakt med LA8OKA Martin som koordinerer testdeltagelsen.
Deretter fokuserte Øivind på NRRL’s generalforsamling i april der flest mulige bør stille opp ettersom det er slutt på post avstemningene. All stemmegiving skjer under generalforsamlingen og hvert medlem kan stille med inntil 3 fullmakter. Oslogruppen har to kandidater til hovedstyret denne gang, hvor LA3PK Jan Helge stiller som presidentkandidat og LA8OKA Martin stiller som hovedstyremedlem.

la3st 05032014Deretter ble ordet gitt til Stein LA3ST som fortalte om sin 3 år lange jordomseiling med familiens 38 fot lange Hallberg Rassy seilbåt. Stein hadde med seg XYL og sin 3 år gamle datter på turen. Ved et par anledninger fikk han også besøk av LA1KP med XYL Randi.

Først seilte Stein ned til Kanariøyene og deretter videre vestover ettersom været er best ved ekvator. På de første turene navigerte han ved hjelp av sekstant, men GPS overtok etter hvert. Sammenlignet med våre strøk er det mye bra vær og rolige vindforhold, spesielt i Stillehavet. Men kraftige stormer kan dukke opp.

Ferskvann, diesel og strøm er knapphets ressurser på slike turer, men en blir fort vant til å spare.

Strømforsyningen bestod av:

· Generator på motoren, 70A
· Solceller, 9A max
· Vindgenerator, 4-5 A ved frisk bris
· Slepegenerator, 4A ved 5 knops fart
· Aksel generator drevet av propellen, 5A ved 5knops seiling.
· Batterier fra verft 280Ah. som ble først øket til 420Ah og deretter oppgradert til hele 645Ah i New Zealand

Radio utrustningen innbefattet:

· Icom 706 MK II med Kenwood TS 430S som reserve (HF)
· MFJ 949 B manuell tuner (HF)
· Shipmate RS 8000 (VHF)
· BDR 1606 (VHF)
· Bærbare Icom M7 og Navicom traskesanakkere (VHF)

Seilturen var lagt til en periode med solflekkmax. så det var gode HF forhold til Norge under hele turen. Det ble også sendt mail ved hjelp av Winlink og Sailmail. Her ble modemet
PTC IIe benyttet på HF tilkoblet PC programmet Airmail versjon 3.x

Stein viste en rekke bilder og «slides» og i en og en halv time fikk vi se passasjene gjennom Panama og Suez, flotte båter, åpent hav og kritt hvite strender.

Men dette er nok en tur for de få; vi andre kan bare fortsette å drømme
Eia var vi der….

Takk Stein

-3pk

05032014 3st serenade