Referat fra medlemsmøte Onsdag 12. oktober 2016 – Program: Verdisikring før og nå !

 

På programmet denne kvelden stod foredraget: Verdisikring før og nå ved Steinar LA8UIA.
Formannen Frode LA4GF åpnet møtet. Han minnet om lagerryddingen førstkommende lørdag og anmodet flest mulig til å stille opp kl. 10.00. Så informerte han om at han vil bli i Spania 6 uker fremover mot jul og at viseformannen Øivind LA1KP vil fungere i hans fravær.

Kveldens foredragsholder var LA8UIA Steinar.

LA8UIA Steinar innledet med å fortelle om sine drøye 30 år med sikring av verdier i form av kontanter/papir og datamedia.

Safer bør plasseres så lavt som mulig grunnet fallhøyden ved brann. Testingen foregår ved at safen varmes opp til 1040 grader, den slippes så ned 8 meter før den igjen varmes opp til 850 grader i 45 min. For å bli godkjent for data må safen holde maks 50 grader etter denne seansen. I de første utgavene av mekanisk kodelås kunne man lytte seg fram til hvilket området siffrene i koden lå (tilsvarende Olsenbanden), men dette er låser som ikke lengre er i kommersiell bruk.

En typisk hvelvdør måler 197×90 cm, den er 41,5 cm. tykk og veier 3000 kg.12102016b 8uia

Hvis du går inn i et hvelv, pass da på at det er låst i åpen stilling slik at du ikke smekker deg selv inne.

Nøkkellåser kan i dag som regel omstilles slik at en ny nøkkel kombinasjon kan fremskaffes dersom nøkkelen mistes.

Norges Bank vil utstede nye sedler fra mai 2017. De nye sedlene gir en plastaktig følelse og de får flere sikkerhetsdetaljer enn før. Dersom sedler blir skadet kan de erstattes fra Norges Bank, men de må være tørre ved overlevering.

Dersom en minibank prøves ranet blir sedlene farget. Fargene skader minibanken som må renses deretter med prislapp ca 70.000

Steinar viste mange bilder og hadde med seg en god del utstyr som ble sendt på sirkulasjon.

Takk til Steinar for et interessant foredrag !

Jan LA3PK