Referat fra medlemsmøte Onsdag 9. april 2008 – LA9LT Hans miniforedrag fra krigens dager

På møtet denne onsdagen, holdt LA9LT Hans et miniforedrag og viste film fra krigens dager.

Formannen LB9GE Trond åpnet møtet, ønsket de frammøtte velkommen og minnet om årets store begivenhet for oss radioamatører, nemlig Norsk Hammeeting 2008, som finner sted på Gardermoen førstkommende helg.

090408 9LT 1

Deretter gikk ordet til kveldens foredragsholder LA9LT Hans, som i anledning datoen skulle fortelle litt fra krigens dager, samt vise film.

Hans har etterhvert opparbeidet seg betydelig kunnskap om radioamatørenes virke før og under den 2. verdenskrig. Kunnskap opparbeidet gjennom egen kildegranskning og fra tilgjengelig litteratur.

Hans har da også opparbeidet seg en anseelig samling litteratur som omhandler histore rundt radio- og agent- virksomhet gjennom den 2. verdenskrig.

Hans startet med å fortelle at et sted mellom 10 og 15 medlemmer fra Oslogruppen allerede i 1939 var engasjert for å lytte etter fientlige sendere på norsk jord.  Det var kjent innen norsk etterretning at det var fientlig observasjonsvirksomhet igang som skulle rapportere tilbake til Tyskland.

Denne lyttetjenesten med LA6A Lars R. Heyerdal i spissen, bidro da også til å finne en slik sender ved Sognsvann i Oslo allerede i 1939.

Den samme Lars ble beordet til nøytralitetsvakt på Rjukan i Januar 1940. Hans kunne også fortelle om en lite kjent aksjon som fra krigens begynnnelse, hvor også LA6A Lars var med. Aksjonen ble ikke gjennomført, men forteller allikevel noe om at viljen til å yde for fedrelandet var tilstede.

Etter dette lille kåseriet var det klart for visning av filmen “Kampf um Norwegen“, en tysk propagandafilm, som visstnok aldri ble vist i Tyskland.
Kommentarene fra salen etter filmen gikk på at dette var en overraskende detaljert og relativt sett dokumentarisk framstilling om kamphandlingene i Aprildagene 1940.

Takk til LA9LT Hans for et interessant møte – Vi gleder oss allerede til neste !

-1kp