Referat fra medlemsmøte i Oslogruppen Onsdag 17. April 2013 – Collins aften v/ LA4QE Kjell

17042013 LA4QE collins SMLFormannen Martin, ønsket velkomment til kveldens medlemsmøte og fortalte innledningsvis om Mini Maker fair å Teknisk Museum, et arrangement som var godt besøkt. Flere aktiviteter ble presentert på radioamatørenes stand, men radio-byggesett var i overvekt og standen kunne minne om en salgs-bod fra Elecraft.
Kveldens tema var Collins radio v/ LA4QE Kjell som arbeidet en periode som utviklingsingeniør hos Collins i USA. Således lærte han både selskapet og miljøet godt å kjenne.

collins logo 3Grunnleggeren Arthur Collins WØCXX, f. 1909 d. 1987 var en vennlig men krevende mann.

I 1916 flyttet han som liten gutt til småbyen Cedar Rapids i staten Iowa. Unge Arthur Collins utviklet i ung alder en glødende interesse for radio med tilgrensede teknologier og han bygde tidlig sin første radiosender hjemme på farmen der de bodde. Art fikk lisens som radioamatør i en alder av bare 14 år.

I 1926 immatrikulerte Art Collins ved Coe College i Cedar Springs. Men han var mer interessert i å fullføre sine prosjekter enn å få en formell utdannelse. Han tok imidlertid flere kurs i «electrical engineering» ved University of Iowa.

I 1931 opprettet han sitt eget selskap bestemt for radio produksjon. Navnet var «Arthur Collins Radio Laboratories, inc.», omdøpt til «Collins Radio Company» i 1932.

Selskapet hadde hovedkvarter og opererte fra kjelleren i Collins familiens hjem. I starten produserte det lille selskapet 4 basis modeller av sendere. Virksomheten vokste raskt og i land der Collins ikke hadde egne underavdelinger fantes det «autoriserte forhandlere» som fikk 10% kommisjon. I Norge var Fred Olsen selskapet «Luftmateriell» forhandler.

Kjente amatør transceivere var bl.a.:
HF sender KWS-1 bygget i 1950
Transceiver KWM1 bygget i 1965, 2700 eksemplarer
PA trinn 30L1 bygget i 1965, 3500 eksemplarer.
la4qe collins a

Etter å ha møtt finansielle vanskeligheter, ble Collins Radio Company oppkjøpt av Rockwell International i 1973. I året 2001 ble avionikkdivisjonen utskilt og gitt det nåværende navnet «Rockwell Collins» Selskapet konsentrer seg nå om forsvarssektoren samt avionikkmarkedet og produserer ikke utstyr for radioamatør bruk lenger.

Rockwell Collins har i de senere år kjøpt flere selskaper. I 2010 hadde konsernet hele 20.000 ansatte og en omsetning på nesten 5 milliarder USD

Tommy LA9LE supplerte med kommentarer og hadde med seg noen eksemplarer fra sin omfangsrike Collins samling.

Det var trangt om plassen denne kvelden. Stor takk til både Kjell og Tommy

la3pk