Referat fra medlemsmøte Onsdag 07. september 2011 – Synapse v/ LA7XQ Steinar

07092011 7XQ smlDenne Onsdagen hadde vi besøk av LA7XQ Steinar som fortalte om fjernstyring av radio med bruk av Synapse, en løsning Steinar selv har utviklet.

 

Remotestyring av radioamatørstasjon uten ”black boxes” v/LA7XQ Steinar.

Referat fra medlemsmøte i Oslogruppen 7. september 2011

07092011 7xq aVi hadde besøk av LA7XQ fra Follogruppen som fortalte om sin egenutviklede løsning for remotstyring av sin IC-7000. Det hele startet med overføring av musikk via trådløst nettverk fra loft til kjeller. Godt assistert av LA7UM er systemet nå videreført til å kunne remotestyre Icom radioamatør stasjoner.

Det har vært en overordnet målsetting at systemet skal være enkelt i bruk, tilsvarende Skype.

Softwaren ligger på Steinars PC på Nordstrand, som igjen er tilkoblet IC-7000.

På bruker siden kan det enten benyttes PC eller smart-telefon der
serveren kontaktes ved hjelp av trådløst nettverk og internett.
Steinar kan også viderekoble sin remotestyring til enhver annen PC eller smart telefon, noe som ble demonstrert under seansen.

Ved hjelp av fjernstyringen skiftes det bånd/frekvens og tunes opp på alle modes fra 160m til 70cm. På VHF /UHF er det lagt inn plukklister for forskjellige repeatere der softwaren automatisk stiller inn parametere som frekvens, mode og subtones.
I tillegg finnes navne lister for amatører og en ”read only” plukk liste for flyfrekvenser, WX-meldinger etc. Alle disse mulighetene ble demonstrert under møtet.

Dersom tiden tillater det vil Steinar kunne være behjelpelig med å tilrettelegge softwaren for nødsamband og andre sambandsoppdrag. Det er også mulig å videreutvikle tilpasninger for andre stasjoner som Yeasu og Kenwood.

Innlegget med demonstrasjoner varte i to timer. Det var en lydhør forsamling som bare ville ha mer. For oss radioamatører var dette en opplevelse.
Takk Steinar, vi er imponert over hva du har fått til.

Steinar kan kontaktes på: steinar.wenaas@gmail.no

27 medlemmer møtte opp denne kvelden.

LA3PK