Referat fra medlemsmøte Onsdag 02. november 2011 – 2 år med 70MHz i Norge v/ LA4LN Tom

02112011c 1kp2 år med 70Mhz i Norge
Referat fra medlemsmøte i Oslogruppen 2. nov.2011
Møtet ble åpnet av viseformannen Frode, LA4GF da formannen var på jobb.

Kveldens foredragsholder Tom, LA4LN, kom direkte fra rep. øvelse.

Temaet var 4m, erfaringer hittil og hvordan komme i gang.

Slovenia var første land som fikk 4m løyve i 1998 mens Norge fikk anledning i 2009.
Båndet preges av at adgangene er nylig innvilget ettersom frekvensområdene ikke er standardiserte. Skal man eksempelvis kjøre en stasjon i Hellas må det benyttes split.

Således bør man ha tilgjengelig de enkelte lands frekvensområder ved all kommunikasjon.
Områdene er små og gir begrensede muligheter for repeater trafikk. Men vi får håpet at plassen utvides etter hvert.

Forholdene på 4m. kan sjekkes på web. Benytt gjerne verktøy som ”www.dxsummit.fi” eller ”www.vhfdx.net”. I Norge er det nå 4 fyr, hhv i Kristiansand, Egersund, Trondheim og Tromsø. Foreløpig er aktiviteten fra Norge liten, så det er plass til mange fler.

En rimelig måte å komme i gang på er å anskaffe håndapparatet KG-699E fra kinesiske Wouxun til ca. 500 kr., som kan bestilles fra ”409”shop i Hong Kong. Ettersom frekvens områdene er forskjellige i de enkelte land må det spesifiseres at apparatet skal dekke fra 66-88 MHz.

Den beste løsningen er å benytte transverter tilkoblet 28Mhz båndet på HF transceiveren. ”Rolls Royce’n” er en Kune transverter til 6000 kr. Det finnes etter hvert også byggesett på markedet. Yaesu’s FT-847 kan brukes på 4 m. direkte, men følsomheten på mottakeren er dårlig.
Det er mulig å bygge om surplus utstyr og på den måten komme i gang på en rimelig måte. På antenne siden bør man å anskaffe eller bygge en yagi. LA1IC har konstruert en enkel coax vertikal for portabel bruk.
På 70 mhz. følger bølgende terrenget bedre enn på 2m. Således er behovet for repeatere mindre på dette båndet.
Lengste QSO til nå har vært mellom Syd-Afrika og Hellas. Men vi er på ”upløyd mark” så den som kommer i gang kan risikere å få første forbindelser fra Norge og ut i den store verden.

Det var trangt om plassen denne kvelden ettersom utstyr til den kommende junk auksjonen var plassert langs veggene. De 25 medlemmer møtte opp som fikk servert nystekte vafler.

02112011a 3pk                                  02112011b 3pk

En takk til Tom, LA4LN, som atter en gang leverte et bunnsolid foredrag.

LA3PK