Referat fra medlemsmøte 05. april 2006 – Remote HF-kjøring v/LA1KP Øivind

Kveldens program var:   Foredrag om Remote HF kjøring ved LA1KP, Øivind.

Mange medlemmer hadde tatt turen til Ekeberg skole for å høre om Øivinds prosjekt. Møtet ble startet med at formannen LB9GE, Trond ønsket velkommen. Trond informerte om at gruppen også i år har fått oppgaven med å ha samband på vårens vakreste eventyr, Holmenkoll stafetten 13. mai 2006. Informasjonsmøte vil bli avholdt 8. mai. Videre kom det ønske fra salen om at medlemsmøtene skulle kunngjøres enda bedre på QST-LA. Styret tok dette til etterretning, og lovet å forbedre seg enda mer. Trond overlot så ordet til LA1KP, Øivind.

050406aØivind hadde forberedt et meget bra foredrag om Remote HF kjøring og sin eksperimentering med å få dette til å fungere bra.

Øivind har satt opp en Kenwood TS-B2000 koblet til en pc med adsl forbindelse på et QTH han disponerer i Lillehammer regionen. Ved hjelp av fjernstyringsprogrammer til pc, og et interface til Radio, lar radioen seg fjernstyre fra hvilken som helst pc, hvor enn i verden man befinner seg, om man bare har tilgang til rask nok internettforbindelse.

For å få til en enkel og stabil løsning har Øivind eksperimentert med mange forskjellige løsninger og lagt ned atskillige timer.

Til foredraget hadde Gruppen hadde fått låne ADSL forbindelsen til Ekeberg skole, og Øivind demonstrerte i 050406bpraksis hvor enkelt det var å operere radioen på Lillehammer.

Ved hjelp av Skype (ip-telefon program for pc, gratis pc til pc) blir lyden overført fra remote pc til lokal, og vi kunne høre HF trafikk fra diverse bånd. Ved qso blir skype også benyttet for å få lyden andre veien. For CW kjøring er det viktig at man har veldig liten forsinkelse på internettforbindelsen. Pr. Idag varierer forsinkelsen relativt mye, og ISDN forbindelse er det som gir mest stabile resultater. Etterhvert som internett blir mer modent og stabilt, vil nok også dette fungere bra.

 

Remote HF kjøring er et glimrende alternativ for de som sliter med støy i Oslo-regionen, samt at de fleste som regel disponerer langt bedre plass til å henge opp antenner på hytta.

Vi takker Øivind for et meget interessant foredrag !

 

Diverse linker:
www.skype.com (”ip-telefon” pc-pc, med mulighet for å kjøpe ringeminutter til telefon nettet.)
www.logmein.com (fjernstyring av pc- gratis versjon holder i massevis, men det tilbys også en kjøpe utgave med flere funksjoner)

Tekst og foto: LA1AKA Torstein