Referat fra medlemsmøte Onsdag 9 januar 2013 Contesting for småfisk ved LA8OKA Martin

På programmet for årets første møte var Contest for småfisk v/LA8OKA Martin

14012013 8oka shack smlMøtet ble åpnet av LA4GF Frode. Han orienterte om sist helgs antennedugnad der det ble konstatert at coaxene til Stepper- og 2m beamene er revet av som følge av at masterøret sklir i rotorfestet. Beamen er nå sikret men coaxene må skjøtes når det blir litt varmere i været. 80m. loopen ble kortet inn med 60cm. og den fungerer nå UFB på 80 / 40 / 20 m. samt WARC båndene 17 og 12m. Frode fortalte også at ny lisensierte amatører vil bli invitert til ham radio kjøring på Rommen lørdag førstkommende. Styret vil også ta kontakt med kursdeltakerne som ikke fikk lisens i første runde for å høre om det er ønskelig med ytterligere opplæring.

Så ble ordet gitt til Martin som henvendte seg i første rekke til mindre øvede operatører.
09012013 8okaEn contest er en konkurranse for radioamatører hvor det gjelder å få kontakt med flest mulige andre amatører, reglene i contesten hensyntatt. Det gjelde å oppnå flest kontakter i så mange soner / områder som mulig i den perioden contesten går. For operatøren er hensikten å få flest mulige, gjerne nye land, konkurrere og ha det moro.

Man kan delta i de fleste konkurransene. Unntak er nasjonale contester eksempelvis som NRRL’s telefonitest som bare omfatter stasjoner innenfor Norges grenser. Husk å kjøre minst 3 stasjoner slik at mot stasjonene får poeng. Begynn gjerne med de nasjonale testene, fortsett deretter med Scandinavian Activity Contest før du prøver deg på internasjonale testet som gjerne er et «rotterace»

En multiplikator er en stasjon som gir ett eller flere ekstrapoeng som man multipliserer opp med antall QSO’s for å få sluttsummen. Forskjellige contester har ulike multiplikatorer og noen konkurranser har flere multiplikatorer. Eksempler er: nytt, bånd, nye land, ny sone, etc.

Det er fordelaktig å benytte et logg program som regner ut poengene. Eksempelvis «N1MM logger» som er gratis og som beregner resultatet for svært mange konkurranser.

Alle contest logger kan lagre i «cabrillo format» En cabrillo fil er en tekst fil der loggen er standardisert på en slik måte slik at arrangørene kan lese den. Filene sendes inn per e-post.

Kjør gjerne med en 100W transceiver tilkoblet PC med logg program. Det kan være fordelaktig å benytte headset og fotpedal slik at hendene er frie. Man kommer langt med en multi bånd wire antenne, spesielt på CW, PSK-31 og RTTY

Contester har alltid virket skremmende. Martin, du har klart å avlive myten.
Så kjære hams det er bare å velge en contest og sette i gang; vi møtes til dyst på lufta.

la3pk

Her finner du Martins presentasjon

14012013 lysbilde1 8oka

14012013 lysbilde 2 8OKA