Referat fra medlemsmøte Onsdag 21. september 2011 – Winlink

21092011 Winlink smlDenne Onsdagen hadde vi besøk av LA7UM Finn og LB3VE Tore, som fortalte om Winlink systemet, og litt om Digimodes som Winmore og Pactor

Møtet ble åpnet av viseformannen Frode (LA4GF) ettersom formannen var på jobb.

Denne Onsdagen hadde vi besøk fra Follogruppen, ved LA7UM Finn og LB3VE Tore som fortalte om Winlink. Winlink, også kalt Winlink 2000, er et world wide meldings system som kombinerer internett og amatør radio teknologi. Her kan man sende tekst, med vedlegg, posisjoner, tracking og værrapporter som kan være av stor nytte ikke minst under katastrofer når kommersielt samband faller ut. Systemet er utviklet blant annet av bobil turister og seilere som ferdes på åpent hav. Det er tilgengelig 24/7 og består i dag av 5 servere og ca. 100 noder.

Løsningen har ca 11.700 brukere per i dag som sender anslagsvis 100 000 meldinger per måned. Overføringen er feilfri ved at alle dataene sjekkes før de kommer frem. Hastighetene og filstørrelsene har tradisjonelt vært lave. Men ny teknologi har resultert i stadig høyere overførings hastighet. Pactor I hadde en overføringshastighet på 200 baud mens, pactor III benytter 3200 baud. Pactor IV er i ferd med å introduseres i markedet.

Det er forholdsvis enkelt å komme i gang. Benytt din HF radio. Koble radioen til en enkel TNC som PK232, SignaLink USB eller gjerne en gammel KAM om du har en slik liggende i junk boksen. Deretter lastes programmet ”RMS Express” ned som freeware. Du må registrere deg inn som bruker ved første QSO.
Også dette foredraget med demonstrasjon varte i 2 timer. Det var lange diskusjoner men det virker som vi bare fikk med oss en liten smakebit.

Det er tydelig at den som setter seg inn i amatørradio hobbyens mange muligheter aldri vil kjede seg.

Og Pål (LA6CSA) vartet opp med nystekte vafler.

21 medlemmer møtte opp denne kvelden. Takk for et interessant møte og hyggelig samvær.

LA3PK