Referat fra medlemsmøte Onsdag 21. jan 2004 – Erfaringer med kortbølgeradio på jordomseiling v/ LA3ST Stein

Erfaringer med bruk av kortbølgeradio, gjennom 3år på jordomseiling v / LA3ST Stein

Formannen åpnet møtet noen minutter forsinket, men kunne til gjengjeld annonsere at kaffen nå var klar for de som ville ha. Godt frammøte til tross for bortimot 15 kuldegrader.

Etter en runde med info om styremøte og det kommende sambandsoppdraget på Finnskogen var det klart for kveldens foredragsholder.

Stein startet opp med noen bilder som brakte tankene hen på varme og hvite strender, før han ga oss et innblikk i utstyrslisten på radiosiden ombord i sin seilbåt Serenade.

Gjennom bilder og oversikter fikk vi et godt innblikk i de rikholdige, og nøye tilpassede radioinstallasjonene ombord. Her var utstyret valgt med tanke på å spare på strømmen, samtidig som det skulle være funksjonelt.

På antennesiden var det kanskje den enkle men beviselig svært effektive 2 x 5.5 m dipolen Stein brukte til sine nesten daglige kontakter med Norge, på hele turen som gjorde størst inntrykk.

Stein fortalte også om de spesielle utfordringene med strømforsyning ombord i en seilbåt.
Vi fikk se bilder av de forskjellige generatorene, som omfattet slepegenerator, propellakselgenerator, vindgenerator og selvfølgelig generator på dieselmotoren. I tillegg var båten også utstyrt med solcellepaneler. Noe som sammen med den store batteribanken sørget for at det var nok strøm til både lanterner, kjøleskap, radiokjøring og andre strømforbrukere ombord under hele reisen.

Stein fortalte også om de systemene som idag finnes for overføring av E-mail mv. på kortbølge amatørbånd. Videre fikk vi høre om hvordan jordomseilere skaffer seg værkart og værprognoser for de havområdene de seiler i. Alt dette tilgjengelig via systemer basert på overføring via kortbølge, bygget opp av og for radioamatører rundt om i verden.

Takk til Stein for et interesant og lærerikt foredrag.

LA1KP Øivind