Referat fra medlemsmøte Onsdag 13. nov 2002 – Temakveld

Flott vinterstemning på Linderudkollen denne Onsdagskvelden. -3 grader ute, varmt og godt inne med knitrende peisbål og varm kaffe og julekake til de ca. 15 som hadde møtt opp.

LC5XAT åpnet møtet og minnet om at det nå går fort til valgkomiteen skal ha sin innstilling klar, og at komiteen sikkert tar imot forslag på kandidater. Det begynner også å bli på tide for gruppens managere til å forberede sine årsrapporter.

Kveldens møteprogram var annonsert som temakveld siden det ikke hadde lykkes styret å finne fordragsholder på temaet. amatørsatelitter.

Kristian startet opp med en gjennomgang av den utviklingen som har skjedd på GPS fronten, og fortalte bl.a. om det systemet (WAAS) som nå er under utprøving for å bedre nøyaktigheten i dagens GPS system. Dette er et system som faktisk allerede er bygget inn i de nyeste GPS mottakerne. Systemet baserer seg på å sende ut korreksjons signaler via sendere i Imarsat systemet, og gir vesentlig bedret nøyaktighet i store deler av verden.

Neste tema var Galileo, et helt nytt posisjoneringssystem som finansieres fra Europa, og som vil gi svært god nøyaktighet og flere muligheter, enn dagens amerikanske GPS system. Første satelitt i Galileo systemet ventes å bli skutt opp i 2004, og man regner med at systemet skal være operativt i år 2006 – 2008

Godt illustrert med diagrammer, bilder, video, ga Kristian oss et godt innblikk denne utviklingen som altså vil gjøre posisjonering ennå mer anvendelig i og med at nøyaktigheten bedres i betydelig grad.

Vi var såvidt innom teamet amatørsatelitter – Kristian orienterte om et bra nybegynner kompendium på svensk, samt at han viste et program for beregning av amatørsatelitters baner . På LA4O hjemmesider vil det bli lagt ut linker.

Tilslutt hadde vi en diskusjon rundt Echolink og IRLP systemene. Systemer som er på rask frammarsj i amatørmiljøene over hele verden.
Det ble en fin diskusjon med mange gode momenter for og imot slike systemer som knytter amatørradio og internett tett sammen.

Formannen takket Kristian for varierte og informative innlegg og overrakte gruppens krus.

LA1KP Øivind