Referat fra medlemsmøte Onsdag 01. okt 2014 – Bygging av softrock transceiver

01102014 smlPå dette møtet tok vi for oss Softrock transceiveren Ensamble, som jo også er høstens byggeprosjekt i Oslo-gruppen.

 


Innledningsvis minnet Paul LA5FRA om at vi trenger operatører til Jota (Jamboree on the air). Dette er et sosialt arrangement som også er viktig mhp. rekrutteringen. I år blir det et samarbeid mellom LA4O (speiderne på Nesodden) og LA2AB (speiderne i Asker og Bærum) der de kan trene på ekspedisjonsteknikk seg imellom.

Dernest fokuserte Martin LA8OKA på kommende SAC test (Scandinavian activity contest) som går av stabelen helgen 11.- 12. oktober. Oslogruppen deltok også i fjor. Nytt av året er vårt PA trinn av typen SPE Expert 1K. PC med N1MM loggeprogram vil også bli benyttet. Alle kan delta. Ulisensierte hjelper til med loggingen, og barn (rekrutter) kan være med å se på.

Så gikk vi over til kveldens hovedtema; bygging av Softrock transceiver der man må velge båndalternativ før man starter:

· 160m
· 80/40m
· 40/30/20m
· 30m/20m/17m
· 15m/12m/10m

Byggesettet kan kjøpes fra USA eller i Norge. Her i landet selges settet fra Chris Tech som tar kr 1279 for byggesettet og kr. 325 for boksen. I tillegg trengs PC med stereo audio inngang. PC’er uten slik mulighet kan tilkobles eksternt lydkort som også kan bestilles fra Chris Tech.

01102014 01

Så orienterte Peter LA7WRA om hvorledes settet virker. Først gikk han inn på signalbehandlingen i detalj. Så tok han for seg hardware, software og blokkdiagrammet.

01102014 3

Men hvorledes virker en slik transceiver i praksis? Mikhail (som nå går på kurs i Oslogruppen) har satt sammen settet og demonstrerte det på storskjerm. De fleste av oss ble nok forundret over hvor store muligheter det ligger i en så liten transceiver. Håper at det vil inspirere flest mulig medlemmer til å bygge settet. En utfordring blir å lodde overflate monterte IC kretser og komponenter. Men vi får ta det som den del av lærekurven. 

Til slutt prøvde vi å gjennomføre et par QSO’er, men 0,7w ble nok litt for lite i QRM’en ved denne anledning.

Stor takk til både Peter og Mikhail for gjennomgangen.

LA3PK