Referat fra medlemsmøte Onsdag 26. nov 2003 – Fra U2 til UA9 v /LA6VM Erling

Fra U2 til UA9 – besøk hos UA9CBO i Ekaterineburg ved LA6VM Erling

LA6OKA Steinar ønsket de fremmøtte velkommen og introduserte til kveldens møte kl. 19:30. Ordet ble gitt til foredragsholder LA6VM Erling Wiig.

Erling ga oss et meget spennende og personlig foredrag om historien rundt Amerikanernes berømte spionfly U2 med start ved inngangen til den kalde krigen og som var noe av bakgrunnen til turen til Ekaterineburg i Russland rundt 40 år senere. Og her er også historien om den Russiske radioamatøren UA9CBO Valentin Zamalutdinov, – Willy blant venner, sentral.

Foredraget spinnes rundt den siste turen med U2 som Amerikanerne hadde. Som alle vet så ble dette flyet mot alle odds skutt ned av den gang Sovjet-unionen den 1. mai 1960. Flyet som ble fløyet av piloten Francis G. Powers tok av fra Peshawar og fløy ”grand slam” ruten over de sentrale Sovjetiske hemmelige områdene med destinasjon Bodø i Norge. Men det kom aldri frem…

Vi fikk være med på denne turen med både autentiske bilder og time til time historie til U2-flyet falt ned på et jorde nær byen Ekaterineburg. Powers fikk på grunn av store G-krefter og andre hendelser i cockpiten aldri verken skutt seg selv ut eller sprengt det høyst hemmelige U2-flyet for å slette alle bevis. Flyet dalte pent ned i fallsjerm og Powers ble tatt til fange. Alle hemmelige filmopptak og utstyr kom i fiendens klør, og USA sto med et stort forklaringsproblem.

Og her spinnes historien elegant over fra supermaktenes intrikate stormaktsspill ved inngangen til den kalde krigen og frem til UA9CBO som bor i den samme byen.

Som mange vet, så er UA9CBO Valentin en stor DX-er og ble i 1988 invitert hit til Norge av LADX Group til det årlige DX-møte. Her fikk han et av sitt livs store overraskelser. Han fikk i gave en splitter ny Icom IC 735 med alt tilleggsutstyr. Bildene vi fikk se talte sitt tydelige språk om reaksjonen til Willy. Slikt utstyr var bare en fjern drøm for en ”vanlig” Sovjetisk radioamatør. Alle nødvendige papirer var laget på forhånd, og han fikk tatt utstyret med seg hjem uten problemer på veien.

Nå i mai 2002 dro LA6VM Erling og noen venner over til Russland for å besøke Willy og samtidig besøke det jorde som U2-flyet falt ned på nøyaktig 42 år tidligere. Det ble en spennende reise vi fikk være med på ledsaget av flotte bilder fra byen Ekaterineburg og fra den lokale radioklubben. Vi fikk være med hjem til Willy og shacken der 735en fremdeles står i daglig bruk. Bildene av takene der bl.a. en full lengde 40m Yagi ruvet var stort. Turens andre høydepunkt var bildene av en stolt gjeng ute på jorde der U2-fluet hadde ramlet ned. Og foredraget ble avsluttet av en sjelden billedserie inne fra et flymuseum med i utgangspunktet totalforbud mot fotografering. Dollar på innerlommen ordnet den saken.

LA6VM Erling ble takket med Oslogruppas nye krus for et usedvanlig personlig og spennende foredrag som elegant flettet sammen storpolitikk og historie med våre radiovenner i øst.

LA6OKA Steinar