Vellykket deltakelse i SSA Portabeltest

I våromgangen av SSA Portabeltest deltok 10 operatører fra Oslogruppen. Grytidlig om morgenen søndag 20. mai, var alle om bord på ferga ved Aker Brygge. Avgangen var allerede 07:30 og destinasjonen for dagen var vakre Hovedøya i Oslofjorden, kun åtte minutter unna. Konkurransen startet 09:00 norsk tid, så vi ville derfor være tidlig ute med å få satt opp alt av antenner og utstyr. Derfor ble det ikke aktuelt å ta den neste avgangen som gikk en time senere.

Dagen begynte med fantastisk vær. Solskinn og blå himmel. På dette tidspunktet var det ikke mange som var på vei mot øyene, noe som var en fordel når vi skulle finne plass til antenner. Vel fremme på Hovedøya, fant vi veien til Vestre kanonbatteri. På gressletta ved kanonene monterte vi opp flere antenner og satte opp flere radioer. Ikke bare for portabeltesten, men også for POTA-aktivering. Området vi var på, er en del av Vestre Hovedøya Naturreservat. Dette er en registrert POTA-park med referanse NO-2417. På gruppemøte tirsdag samme uke, holdt LB9EH Bjørn et foredrag om POTA, og mange så derfor frem til å forsøke seg på dette med Parks on the Air.

En av radioene vi benyttet i løpet av dagen var en Yaesu FT-857 med Sotabeams 60-10m endefødet antenne, en hjemmelaget EFHW med 49:1 og en longwire på 25.6m koblet på en tuner. En annen radio som ble benyttet var en Icom 705 med et Xiegu XPA125B PA-trinn, sammen med en Sotabeams Bandhopper IV dipol-antenne og en hjemmelaget 6m horisontal antenne. I tillegg var det flere andre radioer og antenner som ble testet i løpet av dagen.

Forholdene på 80m var langt fra ideelle denne formiddagen, men vi klarte å få noen verdifulle kontakter. Underveis fikk vi også sjekket inn på QST LA som LA4O/P, som denne søndagen var på 3725 kHz. På 40m-båndet fikk vi flere kontakter. Den største avstanden var til Sundsvalls Radioamatörer (SK3BG/P), en distanse på 448 km. Vi valgte å legge oss på multiplikator 2, som medførte at vi kjørte over 5W men ikke mer enn 20W. Totalt fikk Oslogruppen logget 24 QSOer i portabeltesten, alle på SSB. Til høstomgangen håper vi på å få tatt noen QSOer på CW også, da flere allerede er godt i gang med å lære seg CW, sterkt inspirert av foredraget til LA4CIA på et gruppemøte i april.

Da SSA Portabeltest var over, ble det tid til POTA-aktivering. Med selvspotting på POTA-siden, begynte QSOene å renne inn, også noen park-til-park-kontakter. Her ble det QSOer både på SSB og FT8. Flere operatører ti eller flere QSOer, og kunne dermed logge en vellykket POTA-aktivering. I tillegg ble gruppas logg også sendt inn, noe som teller på POTA-statistikken til både LA4O/P og operatørene som hadde de innsendte QSOene.

Etter nedrigging ble dagen ble avrundet med et besøk på Klosterkroa hvor det ble tid til både is og brus. Men det ble plutselig noe knapt med tid. En avisartikkel kunne fortelle om flere hundre meter kø for å reise ut til øyene. Kafeen var også full av mennesker, og det var langt flere der da enn da vi ankom. Vi besluttet resolutt å dra, og halvveis ned til brygga ble vi møtt av en enorm kø. Omtrent en time senere, fikk vi endelig kommet om bord og kunne dra tilbake til fastlandet.

Tross litt utfordrende forhold i sommersola og mye kø for å komme hjem igjen, var dette en tur som absolutt ga mersmak, og vi tar nok gjerne en tur til Hovedøya igjen ved en senere anledning.

Operatørene som deltok denne dagen var LA1FUA Peter, LA7IJ Truls, LB0DI Dag Vidar, LB6AJ Eskil, LB6EJ Thor, LB7JI Arne, LB7PI Anett, LB8IH Fredrik, LB9BJ Jon, LB9EH Bjørn. Disse har også bidratt med bilder til bildegalleriet under.

Oslogruppen vil benytte anledningen til å takke Sveriges Sändareamatörer for arrangeringen av SSA Portabeltest, og ser frem til å delta også i høstomgangen.