SSA Portabeltest på Hovedøya

VI TAR ET ORIENTERINGS- OG PLANLEGGINGSMØTE PÅ ROMMEN TIRSDAG 7. MAIi stedet for onsdag, siden mange tar langhelg denne uken. Vi starter som vanlig kl. 18:30 med kaffe og kake, og starter møtet kl. 19:30. Du kan også delta via Zoom, påmelding HER

Etter deltakelsen i SSA Portabeltest, blir det også muligheter for å forsøke Parks on the Air (POTA), da Hovedøya har to registrerte POTA-områder.

Praktisk om SSA Portabeltest

Reglene for SSA Portabeltest er ganske enkle. Alle operatører i JW, JX, LA, OH, OHØ, OJØ, OX, OY, OZ, SM og TF inviteres til å delta.

Vi deltar med portabel stasjon og benytter /P i kallesignalet. Det er begrensede områder på 80m og 40m som benyttes. Kun CW og SSB, ingen digitale modes. Vi kan delta som MULTI-MIXED dersom noen som er habile på CW deltar. Om ikke, kjører vi MULTI-SSB.

Ved utveksling skal det sendes RST + POWER MULTIPLIER + LOCATOR. Er vi på multiplier 02 (5-20W), kan utveksling da bli “59 02 JO59IV”.

Reglene kan du lese her: https://contestspalten.ssa.se/rules-ssa-portabeltest/

Avreise og hjemreise

Fergen til Hovedøya – rute B1 hos Ruter, har avgang 07:30 fra Aker Brygge, og bruker 8 minutter over. Vi får da litt over en time på oss til å rigge opp radioer og antenner.

Det er også avganger 08:30, 09:30, 10:00 og deretter tre ganger i timen. Hjemreise: Mange avganger gjennom dagen frem til siste båt kl. 22:46. Du kan være med så lenge du vil.

Du trenger kun en vanlig Ruter enkeltbillett for 1 sone (eller periodebillett hvis du har det).

Hovedøya

Foto: Inge Knoff

Hovedøya er den øya som ligger nærmest Oslo sentrum. Den er kjent for sin rike historie, inkludert ruinene av et cistercienserkloster fra 1100-tallet, et festningsverk fra 1800-tallet, og sitt vakre naturlandskap. På øya er det offentlig badestrand, fem toaletter og et HC-toalett i sommersesongen. Det er kiosk og restaurant som åpner en gang i mai, men det er ikke annonsert dato enda.

Hovedøya er et naturreservat, og all vegetasjon er fredet. Det er ikke lov å plukke blomster eller brekke greiner. Det er heller ikke lov å telte på øya.

Parks on the Air (POTA)

Parks on the Air (POTA) er et amatørradioprogram som ble lansert for å fremme bærbar operasjon av radioer i beskyttede naturparker rundt om i verden. Målet er å kontakte andre radioamatører hvor som helst i verden. Programmet styrker også bevisstheten om viktigheten av å bevare naturparker og gir en morsom og utdannende måte for radioentusiaster å nyte utendørsaktiviteter samtidig som de praktiserer sin hobby.

Hovedøya har to naturreservater, POTA-nummer NO-2417, Vestre Hovedøya naturreservat og POTA-nummer NO-2476 Østre Hovedøya naturreservat. Se https://pota.app/#/park/NO-2417 og https://pota.app/#/park/NO-2476

En vellykket aktivering krever minimum 10 QSOer fra et aktiveringsområde. POTA er ingen konkurranse, og alle bånd og alle modes er tillatt (QSO over repeater teller ikke). Spotting er tillatt.

Reglene for POTA finner du her: https://docs.pota.app/docs/rules.html

Hva må du ta med deg?

Vi har allerede planer om å ta med to radioer og antenner til portabeltesten, men vil du rigge opp egen radio etter testen for POTA, er du velkommen til det. Siden all vegetasjon er fredet, bør du unngå å henge antenner i trærne. Til POTA kan du også bruke håndapparat for 2m/70cm.

Du bør ta med deg mat og drikke, klær for anledningen og gode sko. Glem ikke at været kan snu. Husk også penn og papir for loggføring.

Elendig vær?

Dersom det blir elendig vær, har vi en plan for et alternativt QTH.

Meld deg på Portabeltest-arrangementet ved å sende en e-post til lb8ih@la4o.no

Da når vi alle som ønsker å være med ved evt. endringer i programmet eller annen info.

Foto: Wilhelm Joys Andersen
Foto: Inge Knoff