Referat fra medlemsmøte – Onsdag 04. April 2018 – Film fra FO0AAA Clipperton Island DXpedition
Oslogruppen av NRRL – Referat fra medlemsmøte onsdag 04.04.2018
Film fra Clipperton Island ekspedisjonene.
Møtet ble åpnet av viseformannen Bill LA8FTA, som etterlyste innspill til møter og flere prosjekter.
Til nå er det kommet forslag om vikling av 1:39 balun, evt med endefødet antenne, og remote RX prosjekt.
Men nå i vår må nok virksomheten på taket prioriteres.
Uansett løsning er det viktig å satse på engasjement og sosialt samvær.
Ettersom det oppsatte foredraget måtte utsettes ble det denne gang satset på film fra Clipperton Island ekspedisjonene. Bill hadde i god film stil rigget opp med pop corn til de fremmøtte. Interessant var det å høre at solfuxen var oppe i 200 den gang. Vi la også merke til at enkelte operatører hadde sekretær til loggføring noe som er utenkelig med dagens integrerte logg program løsninger.
Atollen ligger 1,080 km sørvest for Mexico, og 2.260 km nordvest for Galápagosøyene Øyene er lavtliggende og stort sett ufruktbare, med noe spredt gress og noen klumper av kokosnøtt palmer. Landhøyde gjennomsnittlig 2 m, selv om en liten vulkansk utkikk stiger til 29 m., og refereres til som “Clipperton Rock” Clipperton har ikke hatt permanente innbyggere siden 1945. Området besøkes av fiskere, franske marine patruljer, vitenskapelige forskere, film mannskap og radioamatører. Temperaturen kommer gjerne opp i 45 grader.
Øya har lenge vært et attraktivt reisemål for amatørradio grupper, på grunn av sin fjernhet, vanskeligheter med landing og spesielle historie. De store DX ekspedisjonene omfatter FO0XB (1978), FO0XX (1985), FO0CI (1992), FO0AAA (2000) og TX5C (2008).
Dertil kommer Cordell-ekspedisjonen i mars 2013 med kallesignalet TX5K.
Prosjektet kombinerte radiooperasjoner med utvalgte vitenskapelige undersøkelser. Teamet med 24 radiooperatører kjørte over 114 000 kontakter, som brøt forrige rekord på 75 000.
Aktiviteten inkluderte operasjon på 6 meter, inkludert EME (Earth-Moon-Earth-kommunikasjon eller “moonbounce”) kontakter. Nytt denne gang var bruken av en real-time satellittbasert online grafisk radio logg som tillot amatører med nettleser å lese radioaktiviteten kontinuerlig.
En senere ekspedisjon var i april 2015 der kallesignalet TX5P ble benyttet. Leder var Alain Duchauchoy, F6BFH.
Jan LA3PK