Onsdag 24. april kl. 19.30: Foredrag om Svalbard – et eldorado for radioamatører og turister ved LA7XM Harald

Onsdag 24. april kl. 19.30 inviterer Oslogruppen til foredrag om Svalbard ved LA7XM Harald. Svalbard er et eldorado for radioamatører og i januar 2010 flyttet Harald Fagermoen LA7XM/JW7XM til Longyearbyen og ble der i 5 år. Det ble en god del radiokjøring og ikke minst fikk han sett seg rundt i et fantastisk landskap! Harald tar oss med på en reise opp til Svalbard ledsaget av flotte bilder og noen gode historier.

Svalbard er en norsk øygruppe i Arktis. Øygruppen ligger nord for Fastlands-Europa, omtrent midt mellom Fastlands-Norge og Nordpolen. Fra 1890-årene da Norge ble bedt om å gjøre krav på øygruppen, tok det 30 år før Norges regjering tildels motvillig til slutt godtok et fransk utkast til traktat ved Paris-konferansen i 1920. Den 17. juli 1925 ble loven om Svalbard sanksjonert av Kongen i statsråd, og 14. august samme år ble øygruppen Svalbard offisielt overtatt av Norge. På Svalbard finnes Svalbard Amatør Radio Klubb – SARK, også kalt Svalbardgruppen av NRRL. De har en stasjonen JW5E i Longyearbyen som kan leies. Se bilder av stasjonen nederst.

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya. Longyearbyen er administrasjonssenter for øygruppen. Andre bebyggelser, i tillegg til forskningsstasjoner, er det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bebyggelse i forbindelse med gruvedriften ved Sveagruven. Hele øygruppen administreres av sysselmannen på Svalbard.

Velkommen til foredrag om Svalbard onsdag 24. april kl. 19.30

 

 Fotos: LA7WRA Peter