Referat fra medlemsmøte onsdag 22. februar 2023 – NanoVNA

Møtet ble åpnet av formannen LB8IH Fredrik, som ønsket velkommen og ga ordet til LB0DI Dag Vidar. Last ned foredrag som PDF og se video lenger ned i referatet.

NanoVNA er et nyttig håndholdt måleinstrument, utviklet av japaneren edy555 mellom 2012-2016 og publisert som åpen kildekode på GitHub i 2017. En NanoVNA er en vektor-nettverksanalysator som kan måle på kretser som jobber på høye frekvenser, typisk RF-kretser. Vi kan måle frekvensresponsen til en eller flere passive eller aktive komponenter i et krets-nettverk. Den gjør oss i stand til å måle antenner, filtre, spoler, splittere, baluner, chokes, diplexere, forsterkere, attenuatorer, tegne Smith-diagrammer, fungere som signalgenerator og mye annet for en svært billig penge. Slike instrumenter kostet fra kr. 500.000+ tidligere.

De siste 2-3 årene har NanoVNA blitt populære måleintrumenter, noe som skyldes rimelige modeller fra Kina. Derav finnes det dessverre også en del kloner med dårlig kvalitet. De billigste NanoVNA (fra ca. kr 500,-) har en båndbredde på 900 MHz eller 1500 MHz, avhengig av hvilken modell du kjøper. De har en 2,8″ trykkfølsom fargeskjerm og to SMA-porter. Pr. dags dator finnes det også dyrere modeller som måler opp til 6,3 GHz. Ut av NanoVNA-prosjektet kom også tinySA, en liten spektrum analysator utviklet av hugen79 og nederlandske Erik Kaashoek.

NanoVNA har to kanaler (CH0 og CH1) via SMA og vi kan måle S-parametre for å karakterisere lineære elektroniske kretser. Hver S-parameter er et kompleks tall (størrelse og fase) og det vil være én unik verdi angitt pr frekvens. Ved å sende et frekvenssveip ut på CH0 til f.eks. en antenne kan vi på den måten måle S11 refleksjoner (impedanser) eller gjøre en S21-måling av dempingen i et filter ved å koble filteret mellom CH0 og CH1. Antall målepunkter på NanoVNA er begrenset til 101 som standard.

Som på alle andre tradisjonelle VNA-er, må også NanoVNA kalibreres (feilkorrigeres) siden vi skal måle på kretser som har koaksialkontakter. Til dette brukes et medfølgende kalibreringssett til å gjøre en såkalt SOLT-kalibrering. Denne prosessen består av 4 komponenter:

SHORT – en kortslutning
OPEN – en åpen krets
LOAD – en 50 ohms last
THROUGH – en gjennomkobling

Dag Vidar gjennomgikk så hele prosessen fra kalibrering til måling, samt gode tips og råd om fremgangsmåte og bruk, demonstrasjon av egnet programvare, testmåling av gruppens HF-filtre og litt om kjøp. Det finnes ulike modeller på markedet og disse er omtalt på siste side i presentasjonen.

Takk til LB0DI Dag Vidar for et interessant og nyttig foredrag om NanoVNA.

Se videoopptak av foredraget under og last ned presentasjonen som pdf HER